Vijesti

Započeo proces promjene vlasništva

Potpisivanjem Ugovora o kupoprodaji s turskom grupacijom YILDIRIM započeo je proces promjene vlasništva tvrtke Terra Mineralna Gnojiva (TMG) koja ima 54,52 posto udjela u Petrokemiji, jedinoj hrvatskoj tvornici mineralnih gnojiva. Do promjene vlasništva i okončanja ovoga procesa doći će nakon što budu ispunjeni uvjeti iz samog kupoprodajnog ugovora.

Proces procjene poslovanja Petrokemije i ključnih pokazatelja tzv. due diligence te pregovori trajali su nešto više od dvije godine.

Terra  Mineralna   gnojiva   partnersko  je  društvo u vlasništvu PPD-a i INA-e koje je u vlasničku strukturu Petrokemije ušlo 31. listopada 2018. godine. Tada je izvršena dokapitalizacija Petrokemije odnosno uplata od 300 milijuna kuna, od kojih su obje tvrtke uplatile po 150 milijuna. Na taj način izbjegnut je stečaj te je započelo razdoblje stabilizacije i oporavka Petrokemije. Od 2018. godine do danas kompanija je prošla put od 500 milijuna kuna gubitaka do poslovanja s dobiti.

Novi vlasnici kompaniju su restrukturirali i optimizirali poslovne procese, izmijenjen je model poslovanja koji sada prati potrebe, ali i kretanja na tržištima. Provedeno je organizacijsko, poslovno i financijsko restrukturiranje. Od 2018. do danas vlasnici si nisu isplaćivali dividendu već je sav novac vraćen u kompaniju s ciljem daljnjeg razvoja i održavanja zaposlenosti.

Zbog visoke cijene plina Petrokemija je ove godine zaustavila proizvodnju. Unatoč tome, nije došlo do otpuštanja te su sve vrijeme isplaćivane plaće i poštovana sva prava iz kolektivnog ugovora.

Danas je Petrokemija spremna za daljnji razvoj poslovanja i zaslužuje partnera koji poznaje tržište mineralnih gnojiva, donosi nova znanja i jamči budući razvoj te otvara vrata novim tržištima i proizvodima.

YILDIRIM je globalna industrijska grupacija koja je aktivna u devet sektora: metalurgija i rudarstvo, upravljanje lukama, mineralna gnojiva, energetika i trgovina energentima, logistika, međunarodna trgovina, građevinarstvo i nekretnine te financijske usluge. Počeci YILDIRIM Grupe datiraju iz 1963. godine, a grupa je od svog osnutka kontinuirano širila svoj fokus kroz nove podružnice. Poduzetništvom i stalnim inovacijama razvila se u industrijski diverzificiranu grupaciju tvrtki. YILDIRIM je obiteljska tvrtka 100% u vlasništvu obitelji YILDIRIM. Braća Ali Riza i Robert Yuksel YILDIRIM druga su generacija obitelji i upravljaju poslovanjem tvrtke od 1995. godine. Tvrtka je dovršila svoju prvu međunarodnu akviziciju u Švedskoj 2008. godine. Nakon proboja, YILDIRIM Grupa je narasla i postala globalna sila s poslovnim operacijama u 54 zemlje na  pet kontinenata koja zapošljava više od 18.000 ljudi. Godine 2015.obitelj YILDIRIM osnovala je Zakladu Garip & Zeycan Yildirim, posvećenu društvenoj odgovornosti kroz projekte u obrazovanju, zdravstvu i kulturi.

Svi uključeni u proces kupoprodaje nadaju se njegovu uspješnom zaključenju. Ako se ta očekivanja ispune novi suvlasnici predstavit će se građanima Kutine i hrvatskoj javnosti.

Preostalo vlasništvo u Petrokemiji raspoređeno je na CERP sa 17,9 posto udjela, 12,73 posto drži HPB skrbnički račun u ime Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško, 9,09 posto Janaf, a 5,45 posto PBZ skrbnički račun. Petrokemija je vlasnik 0,08 posto udjela, a preostali udjeli u vlasništvu su malih dioničara.

Dokumenti za preuzimanjePovratak