Vijesti

Nabava električnih vozila

U Proizvodnji gnojiva i Održavanju Petrokemije d.d. razmatraju mogućnost nabave električnih vozila za potrebe energetski učinkovitog transporta radnika i tereta unutar kruga tvornice, a bez emitiranja štetnih jedinica CO2 i ostalih štetnih plinova.

Osim toga, također bi se smanjila ukupna potrošnja i trošak goriva za radne operacije koje se provode u okviru radnih procesa PF Proizvodnje i RJ Održavanja, jer će se za pogon ovih vozila koristiti isključivo lako dostupna električna energija.  

Kako bi se radnici upoznali s prednostima električnih vozila u suradnji s tvrtkom Peugeot Holetić dobili smo na test teretno vozilo Citroen E-Jumpy s autonomijom baterije do 300 km, snagom motora od 100 kW (136 KS) i okretnim momentom od 260Nm. Oni koji su ga imali priliku isprobati ističu iznimno pozitivna iskustva – brzo su se navikli na komfor i vožnju bez potrebe mijenjanja brzina, bez vibracija i buke motora.

«Uzimajući u obzir pozitivna iskustva djelatnika i provedene testove prijevoza tereta, uključujući test autonomije baterije, zaključeno je da bi navedeni tip vozila bio primjenjiv unutar voznog parka Petrokemije», kaže Nenad Zečević, direktor Proizvodnje gnojiva. Eventualnom nabavkom električnih vozila, u okviru koje se razmatra i instalacija jedne AC punionice snage 22 kW, kao i instalacija fotonaponskih ćelija kojima će se u potpunosti zaokružiti proizvodnja električne energije putem obnovljivih izvora, Petrokemija d.d. napravila bi dodatan iskorak prema zelenoj tranziciji i daljnjem razvoju odnosa i uslužnosti prema svojim radnicima i partnerima.

Dokumenti za preuzimanjePovratak