Vijesti

Svjetski dan mineralnih gnojiva

Danas se obilježava Svjetski dan mineralnih gnojiva, u spomen na godišnjicu Haber-Boschovog postupka sinteze amonijaka iz dušika i vodika. To otkriće pripada najznačajnijima u povijesti kemije, budući da je amonijak postao izvor gotovo svih dušikovih spojeva, nužnih u poljoprivrednoj proizvodnji.

Najviše se upotrebljava za pripravu dušikovih gnojiva kojima se višestruko povećavaju poljoprivredni prinosi, a tako i količine prehrambenih proizvoda nužnih za život rastućeg broja svjetskog stanovništva. Zahvaljujući njihovom otkriću milijarde ljudi spašene su od umiranja od gladi.

Petrokemija d.d. se već više od 50 godina koristi ovom metodom da bi proizvela vrhunska mineralna gnojiva i osigurala Hrvatskoj dovoljno hrane, što je osobito važno u ovim kriznim vremenima kada sve države zatvaraju granice i traže samodostatnost.

Ovogodišnji Svjetski dan mineralnih gnojiva posvećen je ulozi žena u našoj industriji i ravnopravnosti spolova. U Petrokemiji žene rade na svim poslovima, od proizvodnje i logistike do primjene i prodaje, ali isto tako želimo naglasiti kako treba pojačati njihov udio na rukovodećim mjestima kompanije. Zahvalni smo im svima na predanom radu i doprinosu opstanku i razvoju tvrtke.

Dokumenti za preuzimanjePovratak