Agro novosti

Prihrana cvjetnica i ukrasnog bilja

Snažan porast i obilna cvatnja cvijeća i ukrasnog bilja tijekom ljeta zahtjeva pojačanu opskrbu vodom i biljnim hranivima. Prihrana cvijeća i ukrasnog bilja obavlja se unošenjem dušičnih (KAN, UREA) ili dušično-sumpornih (ASN, Petrokemijas) gnojiva u tlo, ali i folijarnom prihranom tekućim mineralnim gnojivima - Fertinama.

Za prihranu cvjetnica i ukrasnog bilja tijekom vegetacijske sezone preporuča se unijeti 10 g/m2 UREE (Florin 7) ili 15 g/m2 KAN-a N 27 (Florin 6) ili ASN-a (NS 26-15) ili 20 g/m2 Petrokemijasa. Sumpor iz dušično sumpornih gnojiva (ASN, Petrokemijas) kao četvrto esencijalno hranivo uz dušik, fosfor i kalij omogućuje veći i izrazito obojeni cvijet. Međutim, uslijed intenzivnog porasta i potrebe dodavanja određenih hraniva unutar određenog razvojnog stadija najbržu opskrbu omogućuje prskanje sa Fertinama. Za potrebe cvijeća i ukrasnog grmlja Petrokemija d.d. namijenila je niz proizvoda iz svoje palete tekućih mineralnih gnojiva Fertina, a to su:

Fertina C za cvijeće i ukrasno grmlje, Fertina C za sobno cvijeće i krizanteme, Fertina C za pelargonije, surfinije i ostale cvjetnice, Fertina C za grmlje, živice i ukrasno bilje. Navedene Fertine uz osnovna makro hraniva sadrže i mikro hraniva čime u jednom prskanju dodajemo cijeli koktel hraniva potrebnih za normalan rast i razvoj cvijeća i ukrasnog grmlja. Ipak, pojedini razvojni stadiji zahtijevaju određena zasebna hraniva poput bora, kalcija, željeza pa ih se dodaje Fertinom B, Fertinom Ca, Fertinom Fe.

Redovitom i pravilnom prihranom navedenih mineralnih gnojiva osigurava se puna izražajnost cvijeća i ukrasnog bilja čija nam ljepota uljepšava životni prostor i čini ga ugodnom oazom suživota s prirodom.

Detaljnije upute o Fertinama i njihovoj  primjeni na cvijeću i ukrasnom grmlju  možete pronaći u našem zadnjem broju Glasnika

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija