Agro novosti

Dan polja pšenice i uljane repice u Selnici

Na Danu polja pšenice i uljane repice u Selnici u Murskom Središću u organizaciji Hrvatske poljoprivredno - šumarske Savjetodavne službe voditeljica Primjene u našoj tvrtci Mirela Trdenić predstavila je rezultate dobivene u protekle tri godine na gnojidbenim pokusima koje provodimo u suradnji s Agronomskim fakultetom Zagreb, vezano uz ispitivanje sortne osjetljivosti na povećanu količinu primijenjenog UAN-a u kasnijim prihranama pšenice.

Cilj svih proizvođača je dobiti što veći postotak proteina u zrnu pšenice, a to mogu postići  prihranom u fazi klasanja pšenice povećanom količinom dušika. Zbog klimatskih promjena u toj fazi je gotovo nemoguće primjenjivati granulirana gnojiva putem tla stoga je otopina UAN-a najlogičniji izbor. Svrha našeg pokusa je vidjeti koje su sorte osjetljivije na povećanu količinu UAN-a i u kojim uvjetima je ta osjetljivost naročito izražena. Kako nam je cilj dobiti što točnije podatke, pokus je paralelno postavljen u Zagrebu i na području Murskog Središća. Dosadašnje istraživanje pokazalo je da smo na obje lokacije i u sve tri godine dobili veći prinos i veći postotak proteina na varijantama u kojima je primijenjen UAN u kasnoj prihrani.

U pokusu održanom na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Babić i Šopar, sudjeluju različite sjemenarske kuće sa svojim sortama i hibridima, a danu polja su prisustvovali svi vodeći poljoprivredni proizvođači u Međimurskoj županiji, savjetodavci i predstavnici tvrtki koje su sudjelovale u pokusima.  

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija