Agro novosti

Gnojidbeni pokus u masliniku

U svrhu ciljane gnojidbe u masliniku u Kaštel Lukšiću obavljene su tri varijante različite gnojidbe s dušičnim (UREA)  i dušično – sumpornim gnojivima  Petrokemijas-om (NS 20-24) i ASN om  (NS 26-15). Cilj postavljenog istraživanja je dokazati  utjecaj  sumpora na povećanje randmana i kvalitativnih svojstava maslinovog ulja.

U proljeće (veljača) je obavljena osnovna gnojidba s  NPK 7-20-30 na temelju kemijske analize te prve  prihrane  s 38,5 kg/1000 m2 ASN –a (varijanta 1), 40 kg /1000 m2 Petrokemijas-a (varijanta 2) te 15 kg/1000 m2 UREE (varijanta 3).

Druga proljetna prihrana u tlo obavljena je krajem  travnja sa 8 kg/1000 m2 ASN-a, 20 kg/1000 m2 Petrokemijas-a i 11 kg/1000 m2 UREE.

Osim gnojidbe u tlo, od sredine ožujka počelo je prihranjivanje s Fertinama kako bi se spriječila kloroza koja se redovito javlja na izrazito karbonatnom tlu uslijed vezanja ili nedostataka mikroelemenata u tlu. Tako se nedostatak željeza  sprečava primjenom Fertine Fe, bora primjenom Fertine B, a cinka primjenom Fertine R.

Fertinom V osigurava se opskrba osnovnim makro i mikro hranivima, a možemo je dodavati cijelo vrijeme rasta ploda naročito od kraja 6. mjeseca pa sve do sredine rujna.

 

Naizmjeničnom prihranom navedenih Fertina omogućuje se laka dostupnost najvažnijih hraniva, pravilan rast i razvoj ploda, kvalitetan plod i ulje visoke zdravstvene kakvoće obzirom da se postižu vrlo visoke koncentracije fenola, oleinske kiseline te aromatskih tvari u plodu masline.

 

Tijekom ljeta još u navedenom masliniku predstoje nekolicina prihrana Fertinama u cilju sigurne rodnosti i kvalitetnog ploda masline.

 

 

 

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija