Gnojidbeni savjeti

U prvih devet mjeseci dobit 124 milijuna kuna

U prva tri kvartala 2019. godine Petrokemija d.d. ostvarila je neto dobit u iznosu od 124 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježen gubitak od 341 milijun kuna. Uzimajući u obzir rezultat bez posebnih stavki, neto dobit za prvih devet mjeseci iznosi 178 milijuna kuna, u usporedbi s neto gubitkom od 249 milijuna kuna u prvih devet mjeseci 2018. godine. Posebne stavke odnose se na naknade za emisiju CO2 i sredstva rezervirana za otpremnine.

Petrokemija d.d. u izvještajnom je razdoblju povećala prihode od prodaje za 35 posto, što je uglavnom posljedica značajno veće prodaje na domaćem i regionalnom tržištu. EBITDA bez jednokratnih stavki povećala se na 270 milijuna kuna zahvaljujući većem volumenu prodaje na profitabilnijim tržištima i nižom cijenom prirodnog plina na europskom tržištu. Cijene gnojiva nisu zabilježile značajnije promjene u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

«Proces dokapitalizacije izvršen u 2018. i vrlo dobri rezultati u prvom i drugom tromjesečju 2019. godine značajno su poboljšali financijski položaj Petrokemije, smanjivši neto dug tvrtke na najnižu razinu u posljednjih nekoliko godina. Poslovanje u 2019. i dalje je pod pozitivnim utjecajem vanjskih i internih faktora, no kompanija mora dodatno jačati svoju otpornost na promjene i utjecaje iz eksternog okruženja te u tom smislu nastaviti s kontrolom troškova, optimizacijom poslovnih procesa te stvaranjem pretpostavki za investicijski ciklus», istaknuo je predsjednik Uprave Petrokemije d.d. Davor Žmegač.

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

Želite povećati svoje poljoprivredne rezultate potpuno besplatno?

Kliknite ovdje i prijavite se na naš glasnik.