Gnojidbeni savjeti

Folijarna prihrana voćnjaka

 

Folijarna prihrana podrazumijeva opskrbu putem lista, mladice, ali i ploda, čime se omogućuje brzo i lako snabdijevanje hranivima.

 

Visoku opravdanost folijarne prihrane čine njeni rezultati  u prilikama smanjenog ili onemogućenog dotoka hraniva iz korijena.

Uzroci slabog usvajanja hraniva putem korijena mogu biti brojni; nedostatak vlage - suša, niske temperature, neplodno tlo, visok stupanj vezanja hraniva u tlu, gubici ispiranjem, niske temperature tla te ograničen, povrijeđen ili bolestan korijenov sustav. Isto tako visoke temperature i intenzivan rast iscrpljuju voćke i nameću potrebu za dodavanjem mikro i makro hraniva putem otopina.

 

Fertine

 

U svojoj paleti Petrokemija nudi hranjive otopine Fertine koje u svom sastavu sadrže makro, sekundarna i mikro hraniva.

Od osnovnih makro hraniva to su dušik (N), fosfor (P2O5), kalij (K2O), od sekundarnih kalcij (Ca) i magnezij (Mg) te mikrohraniva bor (B), željezo (Fe), bakar (Cu), mangan (Mn) i cink (Zn). Ova hraniva često nedostaju u ishrani biljaka i neophodna  su za postizanje dobre kvalitete, sigurnih i visokih prinosa uzgajanih kultura.

 

Fertina V opskrbljuje biljku i plod makro i mikro hranivima. 

Namijenjena je svim voćkama (i maslinama). Primjenom Fertine V postiže se veći i kvalitetniji plod, viši sadržaj suhe tvari te bolja obojenost plodova.

 Prva primjena Fertine V slijedi nakon formiranja lisne mase. Slijedeća tretiranja mogu se obavljati svakih 10-14 dana, dok kod višanja i trešanja svakih 7-10 dana. Prskanje se obavlja  2  % koncentracijom (2 litre Fertine V na 100 litara vode). Broj prskanja kreće se od 4 - 8 puta.

 

Fertina Ca je nezaobilazna u uzgoju voćaka (i maslina) na kiselom tlu, a posebice kod jabuke, kruške, trešnje, višnje, breskve i marelice. Predstavlja izvor kalcija i dušika. Učestalom primjenom Fertine Ca postiže se čvrst i zdrav plod čime se sprečava pojava lenticelarnih i gorkih pjega, posmeđenje, staklavost te kasnije propadanje plodova.

Plodove prskamo Fertinom Ca od dva tjedna nakon zametanja pa sve do berbe u 1 - 2 % koncentraciji (1 – 2 litre Fertine Ca na 100 litara vode). Kod voćaka sa kraćim vremenom plodonošenja poput trešnje i višnje prskanje se obavlja svaki 7 - 10 dana od opadanja latica do berbe, naizmjence s Fertinom V.

 

Fertina B predstavlja izvor bora (B) i dušika (N) stoga se njenom primjenom utječe na  bolju oplodnju, pravilan rast i razvoj ploda, jače nakupljanje suhe tvari, šećera i ulja što doprinosi boljoj kakvoći plodova.

Prva primjena Fertine B slijedi  dva tjedna prije cvatnje dok slijedeće  primjene (jedna do dvije) tijekom rasta ploda. Prskanje se obavlja sa 1 % koncentracijom (1 litra Fertine B na 100 litara vode).

 

Fertina Fe predstavlja 6 % otopinu željeza (Fe) i namijenjena je za suzbijanje žućenja lišća uslijed nedostatka željeza. Primjenom Fertine Fe omogućuje se pravilan razvoj cvjetnih pupova, nesmetan razvoj ploda, intenzivnija obojenost ploda i lista, te sočan i krupan plod. U slučaju kloroze voćke i agrumi  prskaju se sa 0,2 % (200 ml Fertine Fe/100 litara vode)  dok masline sa 0,5 % (500 ml Fertine Fe/100 litara vode) koncentracijom svakih 14 dana do nestanka simptoma žućenja.

 

Fertina R sadrži makro i mikro hranjiva i vrlo je prikladna kao izvor cinka pa se nadopunjuje se s Fertinom Fe i Fertinom B na karbonatnim tlima. Primjenjuje se u 2 % koncentraciji 2 - 3 puta tijekom vegetacije.

 

Navedene Fertine primjenjuju se u jutarnjim ili večernjim satima, međutim nikako po jakom suncu.

 

Optimalnom prihranom voćaka i maslina Fertinama omogućit će se neprekidna opskrba biljnim hranivima i osigurati optimalna snaga rasta, kvalitetni i zdravi plodovi.

 

                                                           

Dokumenti za preuzimanje



Povratak

Galerija