Gnojidbeni savjeti

350 godina fosfora

Otkriven prije 350 godina, fosfor je jedan od 118 elemenata koji su ključni za život na zemlji.

Prvi je to element koji je 1669. kemijski otkriven kada ga je u Hamburgu, iz urina, izolirao alkemičar Hennig Brand. Nazvao ga je prema grč. riječi "phosphoros" što znači "donositelj svjetla". Svojom sposobnošću sjaja u mraku i stvaranja svjetlosnog spektra koji nikada prije nije viđen, fosfor je ubrzo postao senzacija na europskim terenima i sajmovima, a 1840. znanstvenik Justus von Liebig potvrdio je njegovu ključnu ulogu u rastu biljaka.

 

Fosfor je primarni makroelement bez kojeg biljke ne mogu završiti svoj životni ciklus. Spada u red konstitutivnih elemenata jer ulazi u sastav važnih organskih spojeva kao što su fosfatidi, nukleotidi, nukleinske kiseline, enzimi i dr. Mnogobrojne značajne fiziološko – biokemijske reakcije poput disanja, fotosinteze i glikolize neprovedive su bez učešća fosfornih spojeva, a osim toga on je najvažniji sakupljač i prenositelj energije u biljci.

 

Potrebe biljaka za fosforom su najveće u početnim fazama rasta i razvoja, za formiranje korjenovog sustava te prilikom prelaska iz vegetacijske u reprodukcijsku fazu života (cvatnja, oplodnja).

 

Naša mineralna gnojiva, čija je primjena već tradicionalno dobro rješenje u opskrbi tla i biljaka ovim hranivom bilo da se koriste granulirana putem tla ili tekuća preko lista (folijarno), spriječit će negativne posljedice nedostatka fosfora.

 

Fosfor koji se nalazi u našim proizvodima porijeklom je iz prirodnih sirovina apatita i fosforita. Fosforiti su rude sedimentnog porijekla iz morske vode, a apatiti su rude magnetskog porijekla i sadrže različite količine fosfora u svom sastavu.

 

Gnojiva koja će biljku opskrbiti fosforom u početnim fazama rasta i razvoja su NP i NPK formulacije iz naše ponude kao što su: NP 20-20, NPK 7-20-30, NPK (MgO, SO3) 7-14-21 (2,18),  NPK 15-15-15, NPK 20-10-10, te FLORIN 2 FLORIN 4.

 

Za opskrbu fosforom u fazi prelaska biljke u reprodukcijsku fazu u ponudi imamo tekuća mineralna gnojiva koja sadrže fosfor, a to su FERTINA C,  FERTINA P, FERTINA T, FERTINA V.

 

2019. godina je osim po  350. obljetnici otkrivanja fosfora značajna i po tome što ju je Opća skupština UN - a proglasila godinom Periodnog sustava elemenata.  Naime, ove se godine navršava 150 godina od kako je Dmitrij Ivanović Mendeljejev  predstavio svoj prvi prikaz periodičnosti elemenata. 

Dokumenti za preuzimanjePovratak
Želite povećati svoje poljoprivredne rezultate potpuno besplatno?

Kliknite ovdje i prijavite se na naš glasnik.