VIJESTI

DAN POLJA U VAŠKOJ

Na pokusnim poljima u Vaškoj kraj Virovitice na OPG - u Hrgović održan je Dan polja kukuruza, tijekom kojeg je obavljena i javna berba kukuruza.

Pročitaj više

GNOJIDBA OZIMIH ŽITARICA PRIJE SJETVE

Već u prvim danima života mlade biljčice usvajaju hranjive tvari iz tla svojim tek razvijenim korjenčićem. Zato je u početnim fazama rasta, kada je korjenčić mali, neophodno potrebno da ima dovoljno hraniva u neposrednoj blizini biljčice kako bi  rast mogao dalje neometano teći.

Pročitaj više

GNOJIDBA VINOVE LOZE U JESEN

Uzgoj vinove loze zahtijeva redovitu gnojidbu kojom vinovoj lozi nadoknađujemo hraniva iznesena prinosom odnosno berbom grožđa, ali se također stvaraju zalihe svih onih hraniva koja nedostaju u tlu kako bi se osigurali redoviti prinosi dobre kakvoće.

Pročitaj više

OSNOVNA GNOJIDBA VOĆNJAKA I MASLINIKA

Nakon berbe u voćnjacima vrijeme je za unos hraniva za slijedeću vegetacijsku godinu. Izuzetak su masline koje još uvijek nose plodove i u tijeku su intenzivnog nakupljanja ulja te se prihranjuju većinom hraniva od ljeta do berbe, unosom u tlo i folijarno.

 

Pročitaj više

POKUS NA KUKURUZU

Na inicijativu Savjetodavne službe u tri hrvatske županije, s potpuno različitim agroekološkim uvjetima, postavljeni su pokusi na kukuruzu, a sve u cilju preporuke najadaptabilnijeg hibrida u određenom području i preporuke optimalne agrotehnike.

Pročitaj više

DAN PETROKEMIJE U BARANJI

Dan Petrokemije održali smo u Kozarcu u Baranji na OPG- u Tajane Habuš, u voćnjaku jabuka. U nasadu koji se proteže na 4,5 hektara postavljen je gnojidbeni pokus s tri gnojidbene i kontrolnom varijantom na sorti Idared.

Pročitaj više

KALCIZACIJA

S ciljem razvijanja svijesti o potrebi kalcizacije kiselih tala i gnojidbi sukladno potrebama biljke, a u skladu sa stvarnom plodnošću tla uz istovremenu brigu o sadržaju organske tvari u tlu, u organizaciji predstavnice Savjetodavne službe Koprivničko-križevačke županije Tatjane Međimurec,  održana je još jedna u nizu „učionica u polju“.

Pročitaj više

DAN PETROKEMIJE

Dan Petrokemije održali smo u Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu, s kojom naša tvrtka njeguje dugogodišnju suradnju. O demonstracijskom pokusu i tri varijante gnojidbe na kupinama, okupljenim  učenicima raznih poljoprivrednih smjerova, govorila je Sanja Biškup, specijalist za primjenu gnojiva u našoj tvrtci.

Pročitaj više

PREDAVANJA U SRBIJI I MAKEDONIJI

Naša tvrtka je u suradnji s Petrokemijom Novi Sad i tvrtkom "Moka prom" iz Kumanova, koja je naš distributer u Makedoniji, organizirala seriju predavanja na temu "Rezultati primjene ASN - a i Petrokemijasa u gnojidbenim pokusima".

Pročitaj više

Novi proizvod ASN

Petrokemija d.d. proizvela je ovih dana prve količine novog proizvoda, granuliranog amonijevog sulfonitrata (ASN). Uvođenje novih proizvoda je jedan od temelja revidiranog Programa restrukturiranja i financijske konsolidacije 2015. – 2019. Granulirani amonijev sulfonitrat sadrži dušik u oba oblika, amonijskom i nitratnom i pogodan je za prihranu i predsjetvenu gnojidbu svih poljoprivrednih kultura. Uz dušik sadrži i sumpor, koji je također vrlo bitno hranjivo u ishrani poljoprivrednih kultura. Može se primijeniti na svim tipovima tala i prikladan je za primjenu na tlima gdje je onemogućeno unošenje gnojiva mehanizacijom u tlo.
Pročitaj više

Radionica o uzimanju uzoraka tla

U Srednjoj školi Petrinja održana je, u okviru suradnje s Petrokemijom d.d., radionica o uzimanju uzoraka tla. Stručna suradnica Primjene Višnja Mikoč i komercijalni zastupnik Prodaje Marin Mudronja objasnili su učenicima drugog razreda postupak uzimanja uzoraka

Pročitaj više

GNOJIVA ZA EUROPSKU UNIJU

Petrokemiju d.d.  posjetila je Marina Lovrić županica Županije Sisačko-moslavačke. U izjavi za novinare podsjetila je na značaj Petrokemije, koja ima budućnost zahvaljući kvalitetnim proizvodima priznatim na domaćem, regionalnom i dokazano na svjetskom tržištu sve do američkog kontinenta.  Opskrba plinom nije mimoišla ni ovu posjetu koja je završila u proizvodnim postrojenjima. Plin u strateški važnoj proizvodnji gnojiva u ukupnim troškovima čini 40 posto, naglasio je predsjednik Uprave Boris Mesarić predsjednik Uprave. Uz to što plina nema dovoljno nema ni kontrole uključivanja novih potrošača. Samo protekle godine uključeno ih je izravno putem distributera 25.000, spomenuo je. Bez novog plinovoda i bolje energetske bilance rješenja nema, složili su se sudionici susreta, među kojima i zamjenica županice Marijana Petir. Nažalost sudbina nestabilnih isporuka uz meteoroške najave o dugoj zimi mogle bi se osjetiti u opskrbi u proljetnoj sjetvi 2006. koja traži znatno veće količine gnojiva od jesenske. A što se trenutno stanja tiče uz jesensku sjetvu domaća poljoprivreda, bez povećanja cijene gnojiva sa traženih 120.000 tona bit će u potpunosti opskrbljena, rečeno je čelnicima Sisačko-moslavačke županije.

Pročitaj više