Korporativne vijesti

Dobit u poslovanju

Nadzorni odbor Petrokemije d.d. razmotrio je jučer rezultate poslovanja u prvih šest mjeseci 2016. godine. Tvrtka je u prvom polugodištu ostvarila dobit u poslovanju u iznosu od 1,2 milijuna kuna, prvi puta nakon 2011. godine. U istom razdoblju prethodne godine gubitak je iznosio 9,3 milijuna kuna. Pokazatelj EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) je pozitivan u iznosu od 58,6 milijuna kuna.
Na razini prvog polugodišta 2016. godine ukupni prihodi manji su 19,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2015., dok su ukupni rashodi manji za 19,8 posto. To ukazuje na smanjeni obujam poslovanja zbog prodaje manjih količina mineralnih gnojiva i nižih prodajnih i nabavnih cijena, ali je evidentno poboljšanje financijskog rezultata. Ostvarene investicije u izvještajnom razdoblju 2016., za nužne aktivnosti održavanja, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, iznose 76,4 milijuna kuna, što je za 105 posto više u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.
Nadzorni odbor naglasio je i problem likvidnosti, koji trenutno najviše opterećuje poslovanje tvrtke. Izražena je nada kako će ovotjedni posjet tehničkog premijera Tihomira Oreškovića Petrokemiji pokrenuti rješavanje tog problema, što pretpostavlja hitno pronalaženje barem dijela dugoročnih izvora financiranja obrtnih sredstava i nastavak aktivnosti restrukturiranja. 

Dokumenti za preuzimanjePovratak