Korporativne vijesti

Nadzorni odbor razmotrio rezultate poslovanja

Nadzorni odbor Petrokemije d.d. razmotrio je jučer rezultate poslovanja u prvih devet mjeseci ove godine. U tom je razdoblju tvrtka ostvarila ukupne prihode od 1.920,1 milijun kuna, ukupne rashode od 1.971,9 milijuna kuna, te iskazala gubitak u poslovanju od 51,8 milijuna kuna ili 2,7 % od ukupnih prihoda. U istom razdoblju prošle godine gubitak je iznosio 286,8 milijuna kuna, što ukazuje na pozitivan pomak u financijskom rezultatu.
Pokazatelj EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) je pozitivan u iznosu od 56,5 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine bio negativan u iznosu od 177,1 milijun kuna. Na razini prvih devet mjeseci 2015. ukupni prihodi veći su 18,8 % u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, dok su ukupni rashodi veći za 3,6 %. Ovi podaci ukazuju na postupno poboljšanje tržišne pozicije i uravnoteženje ulazno – izlaznih cijena.
Istaknuto je kako je u izvještajnom razdoblju došlo je do visokog rasta tečaja USD, koji neposredno utječe na rast troškova plina i dijela drugih osnovnih sirovina. Zbog nabavljanja plina u cijenama utvrđenim u USD to je pojedinačno najznačajniji financijski rizik u poslovanju Petrokemije d.d.

Dokumenti za preuzimanjePovratak