Korporativne vijesti

Ministri Vrdoljak i Lalovac posjetili Petrokemiju

Našu tvrtku jučer su posjetili ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar financija Boris Lalovac. Nakon sastanka s Upravom i Nadzornim odborom ministar Vrdoljak je istaknuo da je Vlada RH u ovom mandatu spasila Petrokemiju i mnoge druge brendove hrvatske industrije. «Mislim da ćemo i s ovim što smo danas razgovarali s Upravom Petrokemije i s mjerama koje ćemo napraviti u novoj Vladi sigurno imati jaku petrokemijsku regionalnu tvrtku koja neće dozvoliti da pada u svojim udjelima na tržištima regije», kazao je Vrdoljak.
«Uprava je profesionalno vodila posao i smanjili smo troškove plina za 17 posto u zadnje tri godine. Sve što je učinjeno tijekom procesa restrukturiranja dovelo je do toga da mi imamo proizvodnju danas i da sva postrojenja Petrokemije danas rade i to mi je drago čuti i vidjeti», dodao je.
Ministar Lalovac se dotaknuo izvora financiranja tvrtke. «Cijelo vrijeme govorim da ne možemo imati proizvodnju sa skupim kapitalom, tako da ćemo otvoriti pitanje financiranja putem HBOR - a, dugoročno investicija, ne samo postrojenja nego i obrtnih sredstava», kazao je Lalovac. Najavio je i istraživanje što bi za Petrokemiju značila niža stopa PDV – a za mineralna gnojiva. Ako procjene pokažu da bi smanjenje PDV - a moglo utjecati na povećanje prodaje mineralnih gnojiva i da bi to mogao biti poticaj poljoprivredi, ministar je najavio mogućnost niže stope PDV - a od 13 posto za mineralna gnojiva i za određene poljoprivredne proizvode budući da se pokazalo da turizam s takvom stopom PDV – a može biti dugoročno isplativ.
Predsjednik Uprave Nenad Zečević zahvalio je ministrima na posjeti, razumijevanju za probleme te podršci. «Ispred Uprave Petrokemije je da i dalje moramo raditi na racionalizaciji troškova, na promjeni proizvodnog asortimana i da na taj način, kroz energetsku učinkovitost i ekološko saniranje svih naših problema, osiguramo bolju poljoprivrednu proizvodnju i omogućimo Hrvatskoj da napravi daljnji iskorak prema naprijed», zaključio je.  

Dokumenti za preuzimanjePovratak