Korporativne vijesti

Predstavljen novi proizvod PETROKEMIJas

U našoj tvrtki održana je jučer edukacija na temu povećanja sadržaja proteina u zrnu pšenice, vrlo aktualna tema zbog važećeg Kodeksa o otkupu žitarica i uljarica. U okviru edukacije predstavljeni su rezultati istraživanja koje smo ove godine provodili u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba i Visokim gospodarskim učilištem iz Križevaca. Djelatnicima Poljoprivredne savjetodavne službe, našim najvećim kupcima koji su ujedno i proizvođači, te novinarima svoje istraživanje «Utjecaj treće prihrane dušikom na sadržaj proteina u zrnu pšenice» prezentirala je dr.sc. Vesna Samobor, dok je prof.dr.sc. Zlatko Svečnjak govorio o «Primjeni i utjecaju tekućeg dušičnog gnojiva UAN N 30 u proizvodnji pšenice».
Voditeljica Primjene u Petrokemiji d.d. dipl.ing. Mirela Trdenić na jučerašnjem je skupu predstavila PETROKEMIJas, naš novi proizvod koji sadrži sumpor, istaknuvši kako on sve više privlači pozornost poljoprivrednih proizvođača i zauzima značajno mjesto u gnojidbi poljoprivrednih kultura. «Prednosti PETROKEMIJas – a u odnosu na ostala dušična gnojiva su što uz dušik sadrži i sumpor koji ima ogroman utjecaj na visinu i kvalitetu prinosa jer povećava sadržaj ulja, proteina, aminokiselina i škroba u biljkama, te povećava otpornost biljke na nepovoljne vanjske uvjete što ga čini vrlo popularnim i široko primjenjivanim gnojivom», kazala je Trdenić. Ujedno je najavila kako ćemo uz PETROKEMIJas i formulacije NPK (S) 15-15-15 (3) i NPK (S) 20-10-10 (3) i dalje proširivati naš asortiman gnojivima koja sadrže sumpor.
O tehnološkom postupku proizvodnje sintetičkog granuliranog amonijevog sulfata govorio je predsjednik Uprave Petrokemije d.d. dipl. ing. Nenad Zečević. Kao motive za njegovu proizvodnju naveo je revitalizaciju određenih postrojenja, novi proizvod u asortimanu, korištenje sumpora kao dodatnog hranjivog elementa, kao i to što se izvrsno miješa sa svim jednostavnim mineralnim gnojivima. «Bitno je spomenuti vrlo dobar odaziv na stranim tržištima i želimo da ovo gnojivo prepoznaju i kod nas, posebno na alkalnim tlima gdje dolazi do blokade fosfora i mikroelemenata. Cilj nam je, što se tiče dušičnih gnojiva, da postanemo lider u regiji», zaključio je.

Dokumenti za preuzimanjePovratak