Korporativne vijesti

Radionica uzimanja uzoraka tla

Radionicu o pravilnom uzimanju uzoraka tla za agrokemijsku analizu održali smo u Srednjoj školi Donji Miholjac učenicima treće godine, smjer poljoprivredni tehničar. Tako smo učenicima pokazali prvi korak u postavljanju demonstracijskog pokusa na kukuruzu, što će biti posebno korisno Antoniu Pavloviću, Zvonimiru Popoviću, Matku Šoštariću i Fabijanu Kneževiću koji će na tu temu, uz vodstvo profesora Dragana Kopića, raditi svoje maturalne radove. Radionicu je vodila Ruža Vukadin, specijalist za primjenu gnojiva u našoj tvrtci, a učenici su sami vadili uzorke sondom i štihačom. Ruža im je pokazala cijeli postupak, od vađenja pojedinačnih uzoraka prelazeći cijelu parcelu, miješanje pojedinačnih uzoraka, četvrtanje i odvajanje prosječnog uzorka te pisanje potrebnih podataka o uzetom uzorku. Nakon toga im je pojašnjeno koje parametre će pokazati kemijska analiza te što nam oni govore i kako na osnovu njih odrediti optimalnu gnojidbu za određenu poljoprivrednu kulturu ili u njihovom slučaju kukuruz.
Da je ovakav oblik nastave zanimljiv potvrdio nam je učenik Antonio Pavlović: „Radionica je bila super jer smo u praksi vidjeli koliko je važno pravilno uzeti uzorak tla kako bi kemijska analiza ispala što točnija što je bitno jer se na temelju analize tla radi preporuka gnojidbe“. Profesor Dragan Kopić je istaknuo kako je važno i dobro da učenici koji će raditi na demonstracijskom pokusu prođu sve korake u postavljanju tog pokusa. 
Radionici se pridružio i ravnatelj škole Nenad Perić koji nas je informirao o tome da je škola dobila sredstva Europske unije za izgradnju nove škole te kako se nada da će dobiti još poljoprivrednih površina na kojima će učenici moći razvijati svoja znanja i vještine.  

Dokumenti za preuzimanjePovratak