Korporativne vijesti

Pokus na jabuci

 Dan Petrokemije održali smo u jabučnjaku Srednje gospodarske škole Križevci, a demonstriranje gnojidbe prisutnim je učenicima trećeg razreda fitofarmaceutskog i četvrtog razreda općeg  smjera i njihovim profesorima održala Višnja Mikoč, specijalistica za primjenu gnojiva u našoj tvrtki. Učenici su obavili i berbu, a agrotehnologiju i brigu oko pokusa osim učenika vodio je voditelj praktikuma Gordan Bužić, dipl.ing.agr.
Na sorti Idared postavljena je metodika gnojidbe u dvije varijante sa mineralnim gnojivima NPK 7-20-30, NPK (SO3) 7-14-21 (24), KAN, Fertina V, Fertina B i Fertina Ca, i negnojena varijanta. Nakon vaganja ustanovljeno je kako je najbolji prinos postignut u prvoj varijanti gnojidbe gdje je primijenjeno u osnovnoj gnojidbi 1000 kg/ha  NPK (SO3) 7-14-21 (24), u prihrani 250 kg/ha KAN u dva obroka i folijarno u vegetaciji naizmjenično tekuća gnojiva Fertina V, Fertina B i Fertina Ca.
«Jabuke su zadovoljavajućeg prinosa i kvalitete s obzirom na loše klimatske prilike i dosta oborina tijekom cvatnje i u proljeće, kada se primjenjivala zaštita protiv štetnika i bolesti te prihrana KAN - om i Fertinama preko lista», kazala je Mikoč. «Zadovoljni smo prinosom budući da nam vrijeme ove godine nije išlo na ruku. Velika je razlika između gnojenih i negnojene varijante i zato smatramo da je pokus zaista uspio. Nadamo se da će se suradnja s Petrokemijom nastaviti jer školi je ona od velike koristi», naglasio je Gordan Bužić, voditelj praktikuma.
Maturalni rad na primjeru demonstracijskog pokusa na jabuci piše Domagoj Durbek, učenik 4a razreda poljoprivredni tehničar opći. «Zanima me poljoprivreda i planiram podići voćnjak i zato mi je ova tema bila jako zanimljiva. Na ovom pokusu sam puno toga naučio, pogotovo o sastavu tla i vrstama gnojidbe. Ovakav način nastave je odličan, puno se više nauči  u praksi jer vidjeti uživo što treba raditi ipak brže ulazi u pamćenje i duže ostaje tamo», zaključio je Durbek.  

Dokumenti za preuzimanjePovratak