Korporativne vijesti

Dan Petrokemije u Križevcima

Dan Petrokemije i demonstracija pokusa na pšenici održani su u ponedjeljak u Srednjoj  gospodarskoj školi Križevci s kojom naša tvrtka surađuje u okviru projekta «Suradnja sa srednjim poljoprivrednim školama u Hrvatskoj». «Sretni smo što smo jedna od devet škola u Hrvatskoj s kojima imate ovakvu suradnju», kazao je tom prilikom ravnatelj Josip Bošnjak. Ujedno je zamolio učenike drugog i trećeg razreda fitofarmaceuta i općeg poljoprivrednog smjera da se kao budući poljoprivrednici ne boje hodati po polju jer će im to biti veliko iskustvo u daljnjem radu.
«Iako ste smjer fitofarmaceuta  vama je ovo znanje važno jer ćete lakše prodavati ljudima proizvod ako npr. znate kako gnojivo izgleda, kako i gdje se primjenjuje i sl. Morate znati više od svojih kupaca jer ćete ih morati savjetovati», zaključio je ravnatelj. Pozvao je učenike da  ovaj pokus iskoriste i kao temu za završni rad. Tri gnojene varijante i jednu ne gnojenu varijantu pokusa predstavili su učenici drugog razreda pod vodstvom profesorice Verke Filipović i tehnologa gospodarstva škole Gordana Bužića. Predavanje o gnojidbi održala je stručna suradnica naše Primjene Višnja Mikoč, koja je s regionalnom voditeljicom Prodaje Vlatkom Krstanović nositeljica ovog pokusa.
«U gnojidbenom pokusu na pšenici sorte Matea u tri varijante gnojidbe koristili smo mineralna gnojiva NPK 5-15-30, NPK 7-20-30, PK 20-30, NP (MAP) 11-52, NPK 15-15-15, UREU, KAN i tekuće gnojivo Fertinu R. Sve gnojene varijante većeg su porasta, bogate lisne mase i punog klasa u odnosu na kontrolu», kazala je Višnja Mikoč. Povratna informacija od učenika koji su radili na pokusu je pozitivna. «Zanimljivo je bilo raditi na pokusu. Odlična je to praksa i približava nam gradivo iz udžbenika. Odmah smo lakše neke stvari naučili», komentirala je učenica Petra Potlaček. «Ovo sve na terenu nam je jako poučno jer upravo ove godine učimo o gnojidbi i sjetvi. Zato je bilo super vidjeti  kako se sve radi na pravom polju. Opet bih volio raditi na ovakvim pokusima jer su stvarno zanimljivi», kazao je učenik Mario Golub.

Dokumenti za preuzimanjePovratak