Korporativne vijesti

Rast prodaje na domaćem i regionalnom tržištu

Nadzorni odbor Petrokemije d.d. razmotrio je u petak rezultate poslovanja u prvih šest mjeseci 2017. godine. Unatoč nepovoljnim uvjetima u užoj i široj gospodarskoj okolini tvrtka je u prvom polugodištu tekuće godine povećala proizvodnju za 4,3 posto i prodaju za 1,5 posto, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Povećanje prodaje na domaćem tržištu iznosilo je 13,5 posto, a prodaja u regiji povećana je uz dodatne napore za 29,8 posto, dok je smanjena prodaja na udaljena tržišta zbog visokih troškova transporta i jake konkurencije velikih proizvođača. Petrokemija d.d. odgovorila je u prvom polugodištu 2017. godine s djelomičnim uspjehom izazovima krize niskih cijena mineralnih gnojiva, koja već treću godinu pritišće europske proizvođače, a na lokalnom i regionalnom planu poremećajima koje je u lancu poljoprivrede i proizvodnje hrane otvorila kriza u koncernu Agrokor. U tim uvjetima, uspješni europski proizvođači mineralnih gnojiva koji su u prethodnoj dekadi iskoristili povoljan trend za modernizaciju postrojenja i restrukturiranje, ostvarili su pad dobiti i do 70 posto, dok je Petrokemija d.d. koja se godinama bori kako bi održala kontinuitet poslovanja i u stanju je niže tehnološke i energetske učinkovitosti od europskih konkurenata, nužno iskazala gubitak od 4 posto ukupnih prihoda.

Nakon dužeg razdoblja priprema i u ograničenim uvjetima financiranja u izvještajnom razdoblju realizirana je i investicija u dugo najavljivani novi proizvod «PetroBlue», koji se koristi kao dodatak gorivima za dizelske motore. Na taj način povećava se tržišna prilagodljivost Društva, jer se dio proizvodnje mineralnog gnojiva urea usmjerava na segment tržišta koji nije vezan uz poljoprivredu.

U prvih šest mjeseci 2017. godine Petrokemija d.d. ostvarila je ukupne prihode od 986,6 milijuna kuna i ukupne rashode od 1026,9 milijuna kuna, te je iskazala gubitak u poslovanju od 40,3 milijuna kuna ili 4,1 posto od ukupnih prihoda. Niže prosječne prodajne cijene mineralnih gnojiva i viša ostvarena nabavna cijena prirodnog plina, kao osnovne sirovine, glavni su uzroci gubitka u prvom polugodištu 2017., istaknuto je na sjednici Nadzornog odbora.

Dokumenti za preuzimanjePovratak