Povijest tvrtke

1.lipnja 1968. godine u jednu su tvrtku, s prvotnim nazivom INA - Tvornica petrokemijskih proizvoda, integrirani Inin pogon <<Metana>> (čađara, glinara i vapnara) i Tvornica dušičnih gnojiva.

 

Od tog datuma, koji je proglašen Danom INA - Petrokemije, pa sve do danas u Kutini se neprekidno proizvode mineralna gnojiva.

Istraživanja nafte i plina u Moslavini i zapadnoj Slavoniji, uvjetovala su 1926. godine u Brezinama nedaleko Lipika izgradnju tvornice čađe, s korištenjem plina iz obližnje Bujavice. Proizvodnja čađe u Kutini namijenjene uglavnom kao i danas gumarskoj industriji počela je1938. godine zahvaljujući plinu iz nedalekog Gojla. Godine 1940. izgrađena je Tvornica vapna (radila do 1982.), a 1955. i Tvornica glina, koja i danas ima široku lepezu roba namijenjenih brojnim industrijama: od naftne, prehrambene, ljevačke, do graditeljstva te poljodjelstva, osobito stočarstva (dodaci stočnoj hrani). Spomenute tvornice djelovale su pod imenom “Metan” te kraće vrijeme Tvornica kemijskih proizvoda. Već 1943. godine postoji projekt o izgradnji postrojenja mineralnih gnojiva manjeg kapaciteta. Tvornica mineralnih gnojiva, najveća u proizvodnom sustavu kutinske petrokemijske industrije u sastavu Tvornice petrokemijskih proizvoda u istočnom dijelu Kutine izgrađena je 1968. godine i među deset je tada najvećih u svijetu. Kapacitet joj je 750 tisuća tona. 1. lipnja 1968. ­godine udružuje se s Tvornicom kemijskih proizvoda (čađara, vapnara, glinara).

U sustavu INE puna tri desetljeća djeluje kao INA-Petrokemija. Godine 1978. položen je i temeljni kamen za nova postrojenja mineralnih gnojiva kapaciteta 1,2 milijuna tona.U rad su puštena koncem 1984. i s postrojenjima iz 1968. čine jedinstvenu tehnološku cjelinu jedine hrvatske tvornice mineralnih gnojiva.

Uz proizvodna razvila je postrojenja za vlastito održavanje i izradu rezervnih dijelova te interni transport roba. Izdržala je sve testove svjetskog tržišta, pa i u ratnim četverogodišnjim uvjetima, uz nedaleku bojišnicu.

Osobito vrijednim je vlastitom tehnologijom izgrađena čađara u Iranu 1994. godišnjeg kapaciteta 15 tisuća tona čađe. Riječ je o realizaciji prvog međunarodnog ugovora neovisne Republike Hrvatske. Usavršila je proizvodnju tekućeg gnojiva, UAN otopine, a uz klasičnu uvrećanu unaprijedila je i otpremu gnojiva u rasutom stanju (rinfuzi), te na paletama vlastite izrade.

Pod nazivom Petrokemija d.d. je od 24. lipnja 1998. godine. Nezaobilazan je strateški oslonac domaćoj i poljoprivredi posebno bližeg regionalnog tržišta (Slovenija, BiH, Srbija i Crna Gora). Izvozi u 20-tak zemalja svijeta.